Aktivnosti  Udruge zdravog življenja – Obiteljskog kluba Varaždinske županije tokom Mjeseca borbe protiv alkoholne i drugih ovisnosti od 15.11. do 15.12.2013.god.

Pitanja za tjednik Varaždinske vijesti postavila Margareta Detoni.

1. Na koj ste načine obilježili mjesec ovisnosti u VŽ-u?

2. Približava se i obljetnica klubova koju ste spomenuli...Nekoliko riječi o našem klubu...

3.  Što kao stručnjak zamijećujete, povećava li se broj alkoholičara u našem kraju, kako stojimo s mlađim osobama? Kako stati na kraj mladenčkom opijanju?

4. U danima smo blagdana, što savjetujete? Kako izbjeći alkohol u ove dane?

 

Odgovor daje Mr.sc. Zemira Medved, dr.med., specijalistica psihijatrije, uža specijalnost socijalna psihijatrija:

 

 Mjesec borbe protiv alkoholne i drugih ovisnosti od 15.11. do 15.12.2013.god. intenzivno smo ispunili različitim događanjima. Naglasiti treba plodnu suradnju sa Županijskim Zavodom za javno zdravstvo - Centrom za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti kojima se Udruga zdravog življenja - Obiteljski klub varaždinske županije pridružila kao subjekt i aktivni čimbenik u suzbijanju alkoholom izazvanih poremećaja. Voditeljica Centra Mr. Irena Rakamarić-Stipešević, dr.med, spec. javnog zdravstva održala je u Udruzi predavanje o ulozi ZJZ Varaždinske županije u području prevencije bolesti ovisnosti, spominjući  i dvoje djelatnika njihovog Centra koji su krenuli u edukaciju stručnih djelatnika za Klubove liječenih alkoholnih ovisnika pri KB Sestre Milosrdnice u Zagrebu. Po uzoru na terapijske obiteljske klubove za odrasle apstinente, organizirati će se terapijske grupe za obitelji maloljetnih osoba koje zloporabe alkoholna pića. U okviru Županijskog centra za ovisnosti održan je i kraći sastanak s Doc.dr. Zoranom Zoričićem iz KB Sestre Milosrdnice, vodećim hrvatskim alkohologom koji je dao niz vrijednih ideja i podržao sve moguće aktivnosti na području borbe protiv alkoholne ovisnosti.

 Mr.sc. Zemira Medved, psihijatar je 28.11.2013.god.održala u Županijskoj dvorani u Varaždinu predavanje pod naslovom -Mladi i alkohol - prevencija alkoholne ovisnosti, dok je Mr. Irena Rakamarić-Stipešević govorila o prevenciji opijatske ovisnosti, a Mirjana Vincek-Škvorc, prof. psihologije o ovisnosti o tehnologijama. 

Predsjednik Udruge zdravog življenja- Obiteljskog kluba Varaždinske županije g. Božo Kečkan zajedno s tajnicom gđom Emilijom Seidl posjetio je dožupana g. Alena Kišića, kao i dogradonačelnika g. Vjerana Radelića, obojici zahvalivši na zalaganju i podršci Udruzi.

Članovi Udruge su također bili prisutni na dvije izuzetno lijepe skupštine KLA i to 8.12. 2013.god. u Bjelovaru, te dana 14.12.2013.god. u Prelogu.

 I ove godine dane Došašća smo uveličali 9.12.2013.god. već tradicionalnom  Duhovnom obnovom koju je činilo predavanje g. Branka Pagadura, sveta misa koju je vodio velečasni g. Blaž Horvat  u Varaždinskoj ketedrali i druženje u prostorijama Udruge, u organizaciji Varaždinske biskupije.

Ono što nas još čeka osim dva redovna ponedjeljka je završno terapijsko druženje 21.12.2013.god. u Zbelavi kada ćemo počastiti sve one s kojima surađujemo i koji nas svesrdno podržavaju u radu tokom cijele godine. 

Slijedeće godine je obljetnica osnivanja prvog KLA u bivšoj državi , tj. 50 godina od osnivanja prvog  KLA  u Zagrebu povodom čega je nagovješteno održavanje stručnog skupa u spomen Prof.dr. Vladimira Hudolina u lipnju 2014.god. Naša Udruga će sudjelovati u svim događanjima oko toga. Treba naglasiti da  Udruga zdravog življenja – Obiteljski klub Varaždinske županije broji više od 65 članova s pratećim članovima obitelji i od slijedeće godine će raditi u tri terapijske grupe. Planira se opsežni i intenzivni plan i program rada uz povećanje opsega suradnje s nizom instutucija.

Problem ovisnosti o alkoholu, ali i zloporabe alkohola kako u odraslih tako i kod mladih osoba je velik i opsežan, pa da bismo mogli biti učinkoviti traži angažman baš svih. Potrebni su sveobuhvatni programi i cjelokupne zajednice i društva uz senzibilizaciju političkih struktura koje su odgovorne za donošenje zakona i pravila ponašanja. Osvješćivanje društva i rad na prenošenju istine o problemu alkoholom izazvanih poremećaja mora biti naš neprestani zadatak i tu moramo surađivati s medijima koji imaju veliku odgovornost u kreiranju javnog mnijenja. 

Ovo su najteži dani za osobe koje na bilo koji način imaju problem s konzumacijom alkohola. Nažalost ovi blagdani nisu samo vrijeme druženja s obitelji, sjećanja na rođenje Isusa Krista, slavlja imendana ili obilježavanja Nove godine nego i vrijeme prepuštanja užicima hrane, pića i sveopćoj neobuzdanosti i neumjerenosti koja će opet donijeti mnogo problema pojedincima i obiteljima. Stoga preporučam svima da budimo umjereni ili još bolje da ne dozvolimo da svojim ponašanjem ugrozimo bilo sebe bilo drugoga. Također onima koji su dobili preporuku da ne uzimaju alkohol poručujem da neka se toga i drže i neka budu ponosni na svoju pobjedu nad ovisnošću. 

U Varaždinu, 20.12.2013.god.           Zemira Medved