Dana 8.ožujka 2014.god. Udruga zdravog življenja – Obiteljski klub Varaždinske županije održala je u prepunoj dvorani Pastoralnog centra Varaždinske županije (oko 200 prisutnih)  u Zagrebačkoj ulici 3 u Varaždinu  svoju Osmu redovnu godišnju skupštinu  time dajući doprinos suzbijanju alkoholom izazvanih poremećaja na području Varaždinske županije i šire. Skupštini su osim domaćina  bili nazočni i gosti tj. članovi Klubova liječenih alkoholnih ovisnika (KLA) odnosno  apstinenti sa članovima obitelji i stručni djelatnici iz KLA s područja susjednih županija (Međimurska, Koprivničko-Križevačka, Krapinsko-Zagorska, Zagreb), te iz KLA Delnice  s kojimsurađujemo, kao i Društva za liječenje alkoholnih ovisnika iz Republike Slovenije – Radenci  i Lendava.    Proslavi su se pridružili dožupan Varaždinske županije g. Alen Kišić,  predstavnik Varaždinske biskupije, mons. Blaž Horvat, te načelnik općine Bartolovečki Trnovec, g. Zvonko Šamec i načelnik općine Veliki Bukovec  g. Zvonko Hlebar sa suprugom.  Načelnik općine Sračinec  g. Božidar Novoselec se ispričao radi bolesti, a inače podržava sva nastojanja Udruge.

Vrhunac cijele ceremonije je bila dodjela priznanja članovima Udruge za uzdržavanje od alkohola od godinu dana (pet  priznanja) do pet i više godina, sveukupno   38 priznanja. Ovom proslavom još jednom je pokazano iznimno jedinstvo i zajedništvo cjelokupne populacije apstinenata od alkohola i njihovih obitelji, kao izraz skrbi za očuvanje ljudskih prava ove često stigmatizirane i diskriminirane skupine ljudi , ali i mogućnosti koje postoje u očuvanju kvalitete života i zdravlja alkoholnih ovisnika , te izbjegavanja stvaranja  prerane  invalidnosti odnosno smrti. Na skupštini Udruge zdravog življenja – Obiteljskog kluba Varaždinske županije govorilo se i o jubileju koji se slavi ove godine u Republici Hrvatskoj – 50 godina od osnivanja prvog KLA na području bivše države god. 1964. Godinu dana kasnije nastao je prvi KLA u Varaždinu kao treći KLA u bivšoj državi, a ostalo je povijest koja bude predstavljena u jubilarnom Alkohološkom Glasniku koji je već u pripremi, kao i skup povodom jubileja koji će se održati u Zagrebu ove godine.

 

Mr.sc. Zemira Medved, dr.med. , spec. psihijatrije, uža specijalizacija iz socijalne psihijatrije, liječnica na Odjelu sveobuhvatne  psihijatrijske zaštite Opće bolnice Varaždin, stručna djelatnica i supervizorica Udruge zdravog življenja – Obiteljskog kluba Varaždinske županije

U Varaždinu, 9.8.2014.god.