PASTORALNI CENTAR VARAŽDINSKE BISKUPIJE, Zagrebačka 3, Varaždin

7.3.2015.god.

9. redovna godišnja skupština Udruge zdravog življenja – Obiteljskog kluba Varaždinske županije

Ove godine imam posebno ugodnu dužnost da osobno u ime svih članova Udruge i članova njihovih obitelji pozdravim sve prisutne, a naročito drage nam goste iz susjednih županija i šire, kao i predstavnike lokalne zajednice koji nam svesrdno pružaju podršku u našem radu.

--------

Na godišnjoj skupštini Udruge potrebno se osvrnuti  i obuhvatiti pogledom i izviješćem cijelu proteklu godinu. Osobno mislim da je to u odnosu na 2014.god. i našu Udrugu zdravog življenja – Obiteljski klub Varaždinske županije izuzetan problem. Ako mi dozvolite osvrnut ću se samo na drugi dio godine i to nakon 7.7.2014. kada je održana Izvanredna skupština Udruge na kojoj smo morali smijeniti cijelo staro rukovodstvo i izabrati nove ljude. Samo moji najbliži suradnici znaju kroz kakav kaos i probleme smo prolazili, ali valjda nam je taj period krize odnosno pročišćenja i trebao, pa se nećemo previše žaliti. Bivše čelnike Udruge smo prijavili na ODO Varaždin radi nesavjesnog rada i pronevjere novaca Udruge. Za sada još nemamo podatak da li je podignuta optužnica protiv Bože Kečkana, bivšeg predsjednika Udruge za nesavjesno trošenje sredstava namijenjenih  radu Udruge. Nadamo se da ćemo ubrzo dobiti i tu informaciju.

Dana 7.7.2014.god. izabrano je novo rukovodstvo, određeni su članovi koji čine Upravni odbor Udruge, kao i članovi Nadzornog odbora.  Došlo je do promjene ljudi koji  zastupaju Udrugu prema van, a ujedno su potpisnici u banci koja vodi novčane transakcije. Osobno  od 1.7.2014.god. počela sam  honorarno raditi u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije u novo osnovanom Savjetovalištu za alkoholom uzrokovane poremećaje prvo ponedjeljkom, a kasnije utorkom poslije podne, pa da izbjegnem bilo kakav sukob interesa, odlučila sam  poslove zastupnice i predsjednice Udruge zdravog življenja – Obiteljskog kluba Varaždinske županije obavljati strogo volonterski, bez kune naknade. To je otvorilo prostor za plaćanje rada stručne djelatnice u Udruzi kroz ugovor o djelu, kao i ulaženje Udruge u ugovorni odnos sa knjigovodstvenim servisom ACT konto d.o.o. iz Čakovca koji je preuzeo brigu o vođenju brige oko  prihoda i rashoda Udruge na zakonom utvrđeni način. U svemu tome pomagali su nam i savjeti  dobiveni iz časopisa Udruga na koji smo se pretplatili na početku 2014.god.

Nakon svih bura i oluja uspjeli smo u god. 2014. poslovati pozitivno i čak uložiti novac u opremu i inventar.

Važno je također naglasiti da za svako terapijsko druženje članovi Udruge su darovali dio novca koji je uvijek potrošen namjenski i strogo pod kontrolom članova Upravnog vijeća Udruge , a  dio sredstava je također uložen u djelovanje Udruge,  npr.u  obliku pečenja kolača za terapijska druženja za što zahvaljujemo vrijednim ženama iz Udruge.

 Ovim putem naročito zahvaljujem svima koji su na bilo koji način svojim trudom  i samoprijegorom i entuzijazmom bez materijalne naknade i ne žaleći vrijeme i energiju doprinijeli razvoju projekta zvanog Udruga zdravog življenja – Obiteljski klub Varaždinske županije.

 

Od prijedloga programa za ovu godinu imamo puno toga:

 

-redovni sastanci ponedjeljkom u dvije grupe

-intenzivna grupa utorkom za mlade apstinente od alkohola (prostor ZJZ VŽ)  

-odlazak članova Udruge i njihovih obitelji na skupštine drugih KLA tokom cijele godine

-obavili smo terapijsko druženje za Dan zaljubljenih u Zbelavi – 13.2.2015.

-planiramo Duhovnu obnovu u ožujku 2015.god. pred Uskrs

-sudjelovanje stručnih djelatnica na 1. Hrvatskom simpoziju bolesti ovisnosti i komorbidnih poremećaja s međunarodnim sudjelovanjem – 23. do 25.4.2015.god. u Poreču, Hotel Laguna Parentium

-prisustvovanje Sportskim susretima KLA Sjeverozapadne Hrvatske  u lipnju 2015.god.

-odlazak stručnih djelatnica  u Mali Lošinj (prezentacija naših iskustava, daljnja izobrazba) –

    12.-14.6.2015.god. – 8. Lošinjska ljetna škola alkoholizma, Hotel Punta, Veli Lošinj

-organizacija izleta za članove Udruge

-sudjelovanje članova s obiteljima na Špancirfestu

-organizacija Kestenijade  u listopadu 2015.god.

-pripreme za 17. Večeri pučke poezije – Pjesništvom protiv ovisnosti  u Varaždinu su u toku, a datum održavanja je 14.11.2015.god. (50 godina tradicije KLA na području Varaždinske županije, 41 godina od osnivanja Odjela za alkoholizam u druge ovisnosti OBV 1974,god.)

-aktivnosti u Mjesecu borbe protiv alkoholne i drugih ovisnosti od 15.11. do 15.12.2015.god.

-završno terapijsko druženje u  prosincu 2015.god.

….

Zastupnica Udruge zdravog življenja – Obiteljskog kluba Varaždinske županije

Zemira Medved