Udruga zdravog življenja „Obiteljski klub“ Varaždinske županije ima tradiciju provođenja hodočašća u hrvatska i inozemna svetišta.

Ove godine smo se nakon posjeta Međugorju god. 2015.god. , te Trsatu prošle i pretprošle godine, odlučili za posjet Slavoniji. U planiranju i ostvarenju plana puta pomogla nam je supruga novog člana Stjepana Gužvinca, gđa Jadranka Gužvinec, vlasnica Turističke agencije Odiseja kojoj se ovim putem zahvaljujemo na svemu učinjenome. Ona nam je donirala uslugu tursitičkog vodiča u osobi gđe Vesne koja nas je vrhunski, profesionalno  i nenametljivo  vodila i upućivala o svemu potrebnom.

Prva stanica je bilo Đakovo sa svojom prekrasnom katedralom gdje nas je čekao vlč. Vinko Brezovar koji nam je predvodio Svetu misu i nakon toga pokazao umjetnine u kripti u podrumu ustanove.  Oduševio nas je svojom skromnošću, širinom i toplinom duše, te velikim poznavanjem kulturnog, povijesnog i ostalog života toga kraja. U Đakovu smo posjetili i Đakovačku ergelu konja lipicanaca i obavili ručak u obližnjem restoranu gdje je na meniju bio tipični slavonski čobanac koji nas je dobro ugrijao i pripremio za daljnje doživljaje. Nakon kraćeg boravka u autobusu došli smo do slavonske metropole Osijeka. Tu smo obavili razgledavanje dijela Tvrđave i obale Drave, te središta grada gdje smo imali  slobodno  vrijeme  za osvježenje crnom kavom, sokom, kolačem  ili sladoledom. Još nas je čekalo putovanje kući  koje nam je proletjelo uz ugodno društvo, zapažanja i osvrte turističke vodičice, te tihu pjesmu izletnika.

Terapijski izlet u slavonske ravnice i gradove opet je  pokazao da uz potrebu skrbi za psihičke, tjelesne i socijalne potrebe naših bolesnika  i njihovih obitelji ne smijemo zaboraviti više, duhovne potrebe koje naša sjećanja zaokružuju u nešto neprocjenjivo.

Z.dr Medved