IZVJEŠĆE IZ 15. REDOVNE GODIŠNJE SKUPŠTINE UDRUGE ZDRAVOG ŽIVLJENJA „OBITELJSKI KLUB“ VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Mjesto održavanja: sjedište Udruge u ulici Alojzija Stepinca 1 u Varaždinu

Vrijeme održavanja: 30.kolovoza, 2021. g. u 17 sati

Prisutni: članice/članovi Udruge s obiteljima i rukovodstvo Udruge

 

Živimo u posebnom vremenu  tako da ove 2021.g. godine redovna godišnja skupština, petnaesta po redu se održava praktički pola godine kasnije nego uobičajeno početkom ožujka tekuće godine (osnivačka skupština Udruge je održana 1. ožujka 2006.g. u Varaždinu).

Skupštinu smo održali u prostorijama 1.Mjesnog odbora grada Varaždina gdje nam je i sjedište u prisustvu članica/ova Udruge s njihovim obiteljima, a bez dragih nam gostiju iz susjednih Klubova liječenih alkoholičara i društava s kojima surađujemo. Radi posebnosti situacije s pandemijom Covid-19 nismo zvali niti poštovane  predstavnike lokalne zajednice i lokalnih institucija koji nam i dalje svesrdno pomažu kroz financijsku i ostalu pomoć i podršku.

  1. godišnju skupštinu Udruge otvorila je predsjednica Udruge Mr.sc. Zemira Medved, dr.med., spec. psihijatrije, uža spec. socijalne psihijatrije uz srdačni pozdrav i izražavanje dobrodošlice prisutnima.

Nakon izbora radnog predsjedništva, zapisničarke i ovjerovitelja zapisnika puštena je himna Klubova liječenih alkoholičara „Neka traje nam to“ i članovi Udruge i njihove obitelji su se jednoglasno pridružili izvedbi. Potom je minutom šutnje odana počast svim preminulim članovima Udruge.

U kulturno-umjetničkom programu  naša članica Bernarda Šalamon i naš član Ljubomir Grašić  su se predstavili svojim literarnim radovima.

Predsjednica Udruge kratko se osvrnula na rad Udruge u prošloj 2020.g.

„Godina 2020. će se pamtiti kao godina pandemije  Covid-19 ili godina „korone“ ili čak Korona godina. Nakon što smo čuli da je u Kini izbila zaraza novim virusom krajem 2019.g. i da su poduzete drastične mjere tipa karantene cijelih milijunskih gradova i čitavih regija, a krajem zime 2020.g. zaraza se proširila na Italiju odnosno Europu,  brzinom munje, potpuno nepripremljeni  sami smo se našli u lijepoj našoj Hrvatskoj  usred tzv. lockdown-a ili zaključavanja. Znajući da nam je godina 2020. izborna godina za našu Udrugu održali smo izbore za rukovodstvo Udruge dana 10.veljače 2020.g. na Izbornoj skupštini Udruge.  Tada smo još  mislili da ćemo uspjeti održati planiranu 14.redovnu godišnju skupštinu Udruge početkom ožujka 2020.g.  Posljednji sastanak Udruge imali smo ipak  dana 2. ožujka 2020.g., jer zaključavanje cijele Hrvatske je nastupilo tokom ožujka tako da je otpalo održavanje skupštine u ožujku 2020.g. Treba spomenuti da je dana 25. svibnja 2020.g. održan sastanak članova Udruge kod varaždinske Arene na otvorenom prostoru uz poštivanje tadašnjih epidemioloških mjera, jer imali smo potrebu vidjeti se i biti zajedno.

Tokom ljeta situacija se nešto olabavila što se tiče pandemije i dana 3. kolovoza 2020.g. obavili smo na otvorenom u dvorištu sjedišta Udruge u A. Stepinca 1 u Varaždinu dodjelu priznanja članovima Udruge za uredno održavanje apstinencije i to u prisutnosti članova njihovih obitelji. Vraćanje u tzv. „novo normalno“ trajalo je samo do 12.listopada 2020.g. kada smo imali posljednji sastanak u prostorijama Udruge u 2020.g. Potom je uslijedilo dugotrajno, opsežno i dramatično zatvaranje koje je trajalo više od pola godine, točnije dugih osam mjeseci, duboko u 2021.g.

Globalno gledano prošla godina je bila izuzetno teška, turbulentna i dramatična za rad kako naše tako i drugih udruga. Tokom vremena zaključavanja (proljeće i jesen 2020.g.) mjesecima nije bilo  sastanaka u prostorijama Udruge radi zabrane istih, ali kontakti su se nastavljali telefonskim putem, bar sporadično. Stručne djelatnice i tajnica Udruge su bile u stalnom kontaktu međusobno, ali i sa članovima Udruge i njihovim obiteljima. Osluškivali smo potrebe članstva i prilagođavali smo se izvanrednim uvjetima koji su postojali mjesecima. Trebalo je preživjeti i planirati nastavak rada Udruge u boljim okolnostima.

Što se tiče programa rada za 2021.g. možemo konstatirati da je veliki dio godine iza nas. Redovne sastanke ponedjeljkom održavamo svaki ponedjeljak od 17 odnosno 17,30 sati u sjedištu Udruge već od 1. lipnja o.g. Nadamo se da više neće biti potpunog ili većeg zaključavanja i da ćemo zamišljene planove i ostvariti do kraja godine. „

Predsjednik Nadzornog odbora Udruge g. Božidar Bačani je podnio financijsko izvješće u kojem je naglasio da se u Udruzi radilo po statutu Udruge i da nisu nađene nepravilnosti. Godišnji financijski izvještaj za 2020.g. je podnesen Fini u zakonskom roku.

Došao je red na najvažniji i najsvečaniji dio skupštine, a to je svečana podjela priznanja članicama i članovima Udruge za održavanje apstinencije od alkohola. Ukupno je dodijeljeno 34 priznanja i to:

 pet priznanja za jednu godinu,

devet priznanja za dvije godine,

deset priznanja za tri godine,

jedno priznanje  za četiri godine,

jedno priznanje za pet godina,

jedno priznanje za sedam godina,

tri priznanja za deset godina,

jedno priznanje za dvanaest godina,

jedno priznanje za četrnaest  godina,

jedno priznanje za trideset i pet  godina i

jedno priznanje za četrdeset i devet godina.

Osim priznanja uručena su licitarska srca članovima obitelji apstinenata. Posebna zahvala je išla gđi Ivani Meštrović, članici obitelji koja na volonterskoj bazi obavlja knjigovodstvene usluge za Udrugu od prošle godine.

  1. godišnja skupština Udruge zdravog življenja „Obiteljski klub“ Varaždinske županije je zatvorena uz poziv na nastavak druženja uz skromni domjenak.

U Varaždinu, 01. rujna 2021.g.